Even stilstaan, Inspirerend, Momenten voor Mathis

Capture Your Grief

Wim en ik doen mee met het jaarlijkse ‘Capture Your Grief’ project, ofwel: leg je rouwproces vast (op foto). Weer zo’n mooi, helend project van CarlyMarie, bedoeld voor iedereen die een baby of kind verloor.

Het idee is dat je telkens een verschillend aspect van je rouwproces vastlegt in een beeld, en deze foto’s deelt op sociale media (zoals Facebook en Instagram). Honderden mensen wereldwijd nemen elk jaar deel aan dit project. Het is magnifiek om te zien wat voor een verbondenheid en zichtbaarheid dit creëert. Via de hashtags #captureyourgrief en #whathealsyourheart kan je alle posts bekijken. Vooral via Instagram is er een uitwisseling van reacties op mekaars foto’s, uit alle hoeken van de wereld: Scandinavië, Duitsland, Nederland, Amerika, Australië, Canada,… Heel bijzonder.

Er zijn 31 vastgelegde topics, één voor elke dag in oktober.

IMG_5200

Het vraagt wat denkwerk om het woord van die dag te interpreteren en er vorm aan te geven, maar het is heel mooi om te doen. Wim en ik wilden er graag allebei aan meedoen, elk afzonderlijk, omdat we op die manier onze eigen invulling kunnen weergeven.

Rouwen, het is een woord dat afschrikt. Ik moet toegeven, ik was er óók bang van. Ik merk dat mensen vaak willen dat het rouwen al ‘voorbij’ is. Maar de waarheid is: we zullen áltijd blijven rouwen. Dat gaat nooit over. En dat is goed zo. Het is een deel van ons leven, het is een deel van HET leven, tout court. Rouwen is niet noodzakelijk slecht; het heeft zovele aspecten. Het is mooi om dat te kunnen delen met onze omgeving, door een project zoals dit te kunnen doen, bijvoorbeeld. Zodat we kunnen laten zien dat rouwen zoveel meer is dan ‘verdriet hebben’. Het is een proces dat geen einde kent, en we zoeken er onze weg in, elke dag opnieuw. Zolang we ons Mathisje graag zien, zullen we hem missen. En zolang we hem missen, zullen we blijven rouwen omdat hij hier niet fysiek is. Altijd, dus.

Iedereen is kwetsbaar, in the end. Het is mooi om die kwetsbare kant ook te (mogen) laten zien aan elkaar.

Al onze posts komen ook nog op deze blog. Wordt vervolgd!

4 comments

  1. mimi - 15 oktober 2014 15:05

  2. tante Elke - 9 oktober 2014 12:07

  3. moeke - 7 oktober 2014 18:25

  4. Bopa - 7 oktober 2014 13:28

Geef een reactie