Dagelijkse dingen, Even stilstaan

Grote broer

Lieve kleine schat van me,

Toen ik de laatste post schreef, zat je zusje nog in mijn buik. Intussen is onze lieve Emilia al een flinke meid van 5 maanden oud. Zoveel emoties de voorbije maanden, een rollercoaster van gevoelens. De zwangerschap was spannend, anders dan die van jou en Finn, dat kan niet anders. We telden echt zo hard af, en met ons nog vele anderen. De ene dag voelden we ons al wat sterker dan de andere. Maar iedereen leefde zo met ons mee, dat deed deugd! Ik heb ook veel gehad aan de woorden van andere mama’s die hetzelfde meegemaakt hebben. Een vriendin die 15 jaar geleden hun tweede dochtertje verloor, schreef me hoe moeilijk het kan zijn, “maar als mama van een overleden kindje kan je echt wel heel wat aan!”

En toen was ze er! Kort na haar geboorte schreef ik diezelfde vriendin: “Ze is er!! Ik ben compleet overdonderd, hier had ik me niet op kunnen voorbereiden. Intens gemis en intens geluk gaan echt hand in hand, en ik voel een gigantische opluchting en dankbaarheid dat ze hier gezond naast mij ligt.. Onbeschrijflijk!!”

Ze schreef me terug: “Oh, Ellen, wat ben ik blij. En weet je, ik krijg er zelf tranen van in m’n ogen. Dat gevoel dat ik 14 jaar geleden gevoeld heb, ik kan het misschien niet meer zo goed beschrijven maar het gevoel moet ik hebben vastgehouden want ik ervaar zoveel opluchting en vreugde in jullie plaats. Het voelt zo herkenbaar.” En aan Emilia schreef ze: “Een broer zal je handje vastnemen, een andere broer zal je van ergens boven je beschermen en vanuit je hartje zeggen wat je moet doen.” Wat een mooie gedachte. ♡

 

3Y4A0226

 

Tante Elke hing kort na Emilia’s geboorte een lintje aan je grafje met “ik ben grote broer!” Zo hartverwarmend.

Je blijft heel sterk voelbaar aanwezig in ons gezin en bij de mensen die jou het liefste zien. Vorige week nog was er weer iets waarvan we wisten: dit is geen toeval. Ik was ’s middags naar je grafje gereden en bij het doorgaan kreeg ik plots een sterke ingeving om het liedje ‘Als een meeuw’ nog eens op te zetten, dat we gespeeld hebben op jouw afscheidsviering. Ik weet niet hoe het komt, want het was meer dan een jaar (of zelfs 2?) geleden dat ik het nog gehoord had. Maar ik voelde heel sterk de behoefte om het nog eens te horen, dus zocht ik het in de auto op via YouTube.

 

 

 

 

’s Avonds had ik je meter aan de lijn en we hadden het over jou, toen ze zei dat ze die dag nog eens iets gepost had op je site: ze had die dag het liedje ‘Als een meeuw’ nog eens beluisterd en wilde dat graag posten. Ik werd omvergeblazen. Hoe kan dat nu, op hetzelfde moment hebben wij een van jouw liedjes beluisterd. Door zo’n kleine dingen toon jij dat je héél dichtbij bent. Daar hou ik zo van. Blijf dat maar doen, lieve schat.

 

20170421_Foto 21-04-17 11 35 11-2

 

 

1 comment

  1. moeke - 22 april 2017 10:37

Geef een reactie